I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Unbreakable 2

Film1 comment

M. Night Shyamalan is een creatief filmmaker. Voordat hij iedereen teleurstelde met The Happening maakte hij films als The Sixth Sense en Unbreakable. Films waar je wat van vond, op een positieve manier, en met de bekende Shyamalan twist waar hij heel even het copyright op leek te hebben. Unbreakable was bijzonder, niet alleen om zijn twist, maar omdat het feitelijk over een superheld ging, over de wereld die doorgaans wordt beschreven door comics en de verfilmingen daarvan. De film was feitelijk een Heroes avant la lettre: een man (Bruce Willis) realiseert zich dat hij superkrachten heeft, maar trekt niet prompt een pak aan om daar iets mee te gaan doen.Tussen Unbreakable en vandaag is het landschap van de superheldenfilm drastisch veranderd. In plaats van puur actie, licht vermaak en special effects hebben we nu films gezien waarin Peter Parker halverwege een film zijn pak aan de wilgen hangt om gewoon weer Peter Parker te zijn, waarin Bruce Wayne pas in de tweede helft van de film besluit om in de gedaante van Batman de misdaad te bestrijden. We hebben daarnaast series als Smallville, waarin Clark Kent stukje bij beetje toegroeit naar de persoon die wij kennen als Superman, maar dat zelfs na zeven seizoenen nog niet is, en waarin andere DC-helden pas in de latere seizoenen gedoseerd hun entree doen. En vergeet Heroes niet; waarin de hoofdpersonen zich bewust worden van hun superkrachten, maar - op enkele uitzonderingen na - verder niet bekend staan onder schuilnamen en waar niemand een kostuum draagt. En vergeet niet dat The Dark Knight zich in de IMDB 250 comfortabel tussen The Godfather, Pulp Fiction en The Shawshank Redemption heeft geschaard, omdat de makers het verhaal en de karakters boven actie en special effects hebben geplaatst.

Het zou daarom best eens tijd worden voor een tweede deel van Unbreakable. En laat M. Night Shyamalan daar nou al een tijdje aan zitten te denken:

I believe in that movie, I love that movie, and I should just go start writing the second one...I’ve still been thinking about it a lot and wonder if it’s too late... Unbreakable is the comic book thing I should do — I keep coming back to that.
(bron)

Als we even stiekem hopen dat Shyamalan zijn touch niet verloren is zeg ik: doen! Een vervolg van een film als Unbreakable, in een landschap waar comichelden links en rechts van hun inkt worden ontdaan om de box office te spekken, zou een mooie aanvulling zijn op de collectie.

Google does dynamic

Web development / Blogging / Internetcomment

It's one of those facts that you learn once and then always remember: if you want your URL's to be properly indexed: don't stuff them with querystring-data. Make them nice, like they're static URL's. That's what I always knew. Like riding a bike, you never forget it. But Google says this isn't exactly true;

We've come across many webmasters who, like our friend, believed that static or static-looking URLs were an advantage for indexing and ranking their sites. This is based on the presumption that search engines have issues with crawling and analyzing URLs that include session IDs or source trackers. However, as a matter of fact, we at Google have made some progress in both areas. While static URLs might have a slight advantage in terms of clickthrough rates because users can easily read the urls, the decision to use database-driven websites does not imply a significant disadvantage in terms of indexing and ranking. Providing search engines with dynamic URLs should be favored over hiding parameters to make them look static.
Google Webmaster Central Blog

Not only does Googlebot read dynamic URL's just fine (and now I think of it: why wouldn't one of the largest tech companies make any progress in this area over all these years?), they actually favor it if a dynamic URL is the 'original' of your URL scheme. Googlebot will figure out the parameters and do the indexing the right way.

Of course, static-looking URL's are still nicer for a user to look at, and sometimes a URL that doesn't have querystring-parameters can still be dynamic, but for Google's sake: don't rewrite it just for them. Good to know!

Stand on the right, walk on the left

Uit het nieuws1 comment

FOK!: "Omdat het gedrang bij de roltrappen op de stations de spuigaten uitloopt gaat ProRail, beheerder van de roltrappen op de stations, dit probleem aanpakken. In Amersfoort startte daarom vanochtend om 08.00 uur een proef met voetstapjes die de mensen duidelijk moet maken dat zij rechts van de roltrap stil kunnen staan, zodat de gehaaste medereizigers links in kunnen halen."

Ik snap niet wat er zo moeilijk aan is: rechts staan, links lopen. Het is een verlengde van 'rechts aanhouden': als je de enige (of eerste) op de roltrap bent en je loopt of staat: doe dat dan aan de rechterkant. Wil je stilstaan, doe dat ook daar. In beide gevallen kun je links ingehaald worden. Ook al zo'n bekende verkeersregel.

Ik vraag me alleen af wat die voetstapjes voorstellen. Is het niet handiger om gewoon bordjes te plaatsen met de tekst 'rechts staan, links lopen'? In London gebeurt dat ook:

Stand on the right

Daar staat dit of een vergelijkbaar bordje elke zoveel meter langs bijna elke roltrap in elk metrostation. Iets dergelijks, wellicht ondersteund door wat posters, lijkt me in Nederland ook niet zo moeilijk.