I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Google News

Van het web1 comment

Via Marketingfacts: "ANP gaat mogelijk samen met persbureau Belga en de Nederlandse Dagblad Pers Google gezamelijk voor de rechter dagen wegens het gebruik van fotomateriaal en nieuwsberichten zonder toestemming."

Okay, ze hebben een punt. Ik vraag me alleen af waarom het ineens als een totale nieuwigheid wordt gezien dat er een Nederlandse versie van Google News is gekomen. Immers: de dienst bestaat al jaren voor buitenlandse bronnen, maar toch is het de afgelopen week "Google heeft weer iets nieuws" dat de klok slaat. Onzin. Er is niks nieuws aan. De media hoeven de lezers echt niet uit te leggen wat het is, toch?

Goed, even terug naar het onderwerp. Hoe matcht bovenstaande quote met dit: "Het ANP juicht volgens RTL-Z het Google-initiatief onverkort toe, 'omdat eenmaal gepubliceerd nieuws toch al voor iedereen beschikbaar is.'" (bron)

Iedereen neemt nieuws over van het ANP, al jaren. Het gros doet het via een betaalde newsfeed, maar een groot deel pakt gewoon een paar berichten en maakt er zelf iets van. Google biedt een breed aanbod van bronnen, en is daarin niet anders dan sites die zelf het nieuws verzamelen en plaatsen, zoals bijvoorbeeld FOK!. Zeker met de Kranten.com uitspraak in het achterhoofd zie ik het probleem niet.

Reacties

Roelwebsite

Ik snap het probleem sowieso niet: waar zit in godsnaam het probleem voor de nieuwsleveranciers???? Bang dat ze ineens bezoekers krijgen die tot voor kort niet eens van het bestaan van die site wisten? Bang dat ineens bezoekersaantallen stijgen?

En daarnaast: wat kopieert Google Nieuws? Die enkele woorden onder te titel? En die minieme thumbnail?

Ongelooflijk. Lukt 't de reguliere media niet meer om een krant te verkopen, proberen ze op andere (idiote) manieren geld te verdienen. Wees slim en zet Google Ads op je site. Dán verdien je iets aan je nieuws en de bezoekers die nooit je website wisten te vinden ...