I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Programmanamen op de radio

Media1 comment

Op deze radioblog een stukje over titels van radioprogramma's. Gesteld wordt, naar aanleiding van een post van Patrick Kicken, dat het verzinnen van een naam voor je programma niet meer van deze tijd is. Daar ben ik het dus niet mee eens.

Het valt me al een tijdje op dat niet overal meer een naam voor wordt verzonnen. De schemaatjes die de programmering van radiostations moeten uitbeelden, bevatten steeds vaker gewoon de naam van de presentator, in plaats van die van het programma. In mijn naïviteit denk ik soms "maar wat is de naam van het programma dan?" terwijl die naam er gewoon niet is.

Dat vind ik jammer. In mijn beleving maak je als programmamaker, juist, een programma. En een programma heeft een titel, als kenmerk van je eigen identiteit binnen het station. Immers; je verzint ook onderdelen voor je show, zoals spelletjes, nieuwsitems en andere zaken waarvan je vindt dat ze bijdragen aan je programma. Waarom dan geen titel?

Als je als station je programmering alleen uit namen laat bestaan krijg ik de indruk dat je een soort massaproduct maakt, waarbij de DJ's gewoon het stokje, van een lange brij plaatjes, van elkaar overnemen. Als ik echter weet dat Goud van Oud wordt opgevolgd door Goed Bij Kas, heb ik toch meer het idee dat ik naar losse identiteiten zit te luisteren. Het is misschien niet meer dan een gevoel, een stukje psychologie, maar die vind ik persoonlijk wel zo prettig.

Reacties

bosmeneer • website

Zonder goede titels hadden bijv 'Met het oog op morgen' of 'Arbeidsvitaminen' niet lang bestaan. Een show heeft een identiteit, de DJ geeft er z'n eigen twist aan, maar de show daar gaat het om.
Alhoewel DJ's als Rick van V en Stenders wel een eigen show verdienen