I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Wat is een weblog?

Weblogs6 comments

Via een referer kwam ik zojuist oude content van mezelf tegen. Ook ik heb ooit een poging gedaan het medium weblog te benoemen. En ik sta er nog steeds wel achter, eigenlijk.

Reacties

Fred Zelderswebsite

Peter, vanuit het proces 'produceren/publiceren' en de tooling ben ik het helemaal eens met je samenvatting in de laatste alinea.
Maar ik vind dat er in die laatste alinea een heel belangrijk aspect ontbreekt. Bloggen is namelijk iets van een (1) persoon. Dat beschrijf je in de rest van je post overigens heel duidelijk.
Een schrijvers-collectief is nooit in staat een persoonlijke tint aan de blog te geven. Als dat wel gesuggereerd wordt is het per definitie niet 'echt', en is het dus geen blog. 'Du moment' is het dan voor mij een gewone website geworden.

Peter Breuls •

Nee, ben ik het weer niet mee eens. Een blog mag persoonlijk zijn, en dat is het ook vaak, maar dat hoeft niet. De IEblog wordt door meerdere personen geschreven, gaat over de ontwikkeling van Internet Explorer, en is absoluut een blog te noemen. Weinig persoonlijks aan.

Fred Zelderswebsite

Je hebt gelijk! Goed voorbeeld van een echte blog ja.
Maar dat voorbeeld bevestigt alleen maar wat ik zeg. Ik ga proberen dat uit te leggen: In jouw voorbeeld is de blog de spreekbuis waardoor de IE-developerscommunity zich aan de buitenwereld presenteert en er mee in dialoog wil gaan. In zo'n geval zit er ook een eindredactie op die heel goed af weegt wat er wel en niet geblogd kan en mag worden. Op die manier als het ware toch 'opererend als 'een persoon' met één mening (en één belang).
Alle andere formules/manieren waarbij door meerdere personen wordt gepubliceerd op de zelfde url vallen <b>wat mij betreft</b> buiten de blog-scope.

P.S. We hoeven het toch niet altijd met elkaar eens te zijn? :-)

Peter Breuls •

Nee, we hoeven het niet eens te zijn.

Ik zie wel wat in je punt over 'persoon' trouwens. Beetje zoals rechtspersoon of natuurlijk persoon in juridische termen.

Sander •

Heb je niet aleens retrofilosofisch gepraat over je definitie van een weblog van (toen) een jaar geleden ofzo?