I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Software upgrade in progress

Media3 comments

Ken je dat van je computer? Een notificatieschermpje dat zegt "er zijn updates voor uw computer beschikbaar"? Alle besturingssystemen hebben ze, en allemaal laten ze je vriendelijk weten dat je, als je wilt, een upgrade kan doorvoeren.

Op mijn laptop is het zelfs zo dat ik een lijst van software kan inzien waarbij duidelijk staat vermeld welke updates een herstart vereisen. Ik kan er dan voor kiezen die even over te slaan, omdat ik bijvoorbeeld nog met een aantal dingen bezig ben en dat niet wil onderbreken.

Deze hele constructie draait om gebruikersvriendelijkheid en vooral: de keuze bij de gebruiker houden. Een concept dat geheel verloren is gegaan bij de mensen van UPC.

Zoals bekend heb ik een DVR van UPC. Zo'n apparaat waarmee je live televisie kunt pauzeren, even wat anders doen en na een tijdje weer op play kunt drukken. En dat doe ik wel eens. Net nog. Ik was Robin Hood aan het kijken en wilde even wat anders doen. Dus ik pauzeer, loop naar een andere kamer en ga wat anders doen. Drie kwartier later kom ik terug in de huiskamer en ga ik even koffie maken, terwijl ik weer op play druk.

Terwijl ik met de koffie bezig ben en luister naar de dialogen, vallen deze ineens stil. Dus ik draai me om en zie het beeld stilstaan. Nog voordat ik de afstandsbediening kan pakken wordt het beeld zwart, vervolgens blauw en zie ik de tekst "software update in progress". Het beeld wordt weer zwart, de DVR gaat uit en blijft uit.

En bedankt. Mijn buffer van drie kwartier, waarin zich nog een halve aflevering van Robin Hood bevond, is weg. Waarom? Omdat UPC verzuimt de gebruiker de keuze te geven updates te installeren, of op z'n minst te wachten tot de gebruiker het apparaat standby zet. Nee, in plaats daarvan voeren ze de update midden in prime-time door, wanneer de waarschijnlijkheid dat je voor de televisie zit het grootst is.

En ik schiet er niks mee op. Want wat is er nieuw? Het is niet alsof er een menu is waar ik een changelog kan inzien. Ook upc.nl is niet bepaald het toonbeeld van overzichtelijkheid (een nieuwspagina? wat is dat?), dus ik tast in het duister. En ik ben mijn aflevering kwijt.

Bedankt, UPC, voor wederom een ergernis in mijn gebruik van jullie product.

Reacties

Magneetwebsite

het rare is is dat je dvr ws helemaal geen nieuwe update heeft gekregen. Er zijn mensen die op een vaste dag in de week dit probleem hebben of zelfs iedere dag. Ikzelf heb het pas 1 keer gehad met mnijn gewone box maar het is zwaar irri idd.

Robinwebsite

Triest dit soort zaken. Zorg inderdaad op zn minst voor een optie op scherm "wilt u nu een software upgrade laten plaatsvinden?" "ja/nee" Heb zelf in verleden ook weleens gehad maar gelukkig al tijd niet meer. Bij mij was het vaak ook ineens weken soms maanden na een werkelijk software upgrade die ie dan schijnbaar toch half had gedaan. Uiteindelijk hard terugzetten van fabrieksinstellingen en forceren van een update verhielp het meestal. Weet alleen niet wat voor ellende dit met een DVR met zich mee zal brengen. Ik heb nog steeds mn oude trouwe 'gewone' Thomson box. Helaas nog steeds niet met die sorteer functie van je favos maar dat schijnt er eindelijk in 2008 te komen WOW! hehe