I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Gezien: Doomsday

Filmcomment

De trailer, of de poster, of iets komend vanuit de promotie voor deze film riep al iets over 'Max Mad' en 'Thunderdome'. De betreffende film is zo oud, dat het eeuwen geleden is dat ik die voor het laatst heb gezien, maar mijn herinnering zegt: ja, dit lijkt er wel op.

Terwijl de populaire Britse tv-serie Doctor Who in elke aflevering van het huidige seizoen referenties maakt naar hun eigen aflevering met de naam Doomsday, draait in de Nederlandse bioscopen een Britse bioscoopfilm met dezelfde titel. In een paar woorden: een hoop stoere actie, verbazend goed ondersteund door een daadwerkelijk verhaal.

Doomsday is de film die je krijgt als een filmmaker denkt: "okay, we hebben het idee achter I am legend, maar ik wil iets stoerders, iets in de richting van Mad Max". Als je met die instructie iemand aan het schrijven zet, hem vervolgens ook de film laat regisseren en daar een productieteam aan verbindt, dan krijg je simpelweg deze film. Betekent dat dat dit een simpele invuloefening is, zonder verrassingen en met een marginaal verhaal? Nee. Nee, dit is best een goede film. Best een redelijk verhaal. Er zit veel 'actie om de actie' in, maar het is allemaal functioneel. Althans, beargumenteerbaar. Ik heb me echt wel vermaakt namelijk, en ik kan me ergeren aan films die na hun inleiding ontsporen, dus dit is dat niet.

Het verhaal: in 2008 breekt het "Reaper Virus" uit in Schotland. De aard van het virus boeit niet: de regering besluit dat het land in quarantine gaat: militaire bewaking, dikke muren en geen mededogen bewaken de grenzen met Engeland en de zee. Schotland is afgesloten van de wereld zodat het virus een stille dood kan sterven.

Skip naar 2035. Slechte PR en angst hebben heel de UK, niet alleen Schotland, doen vervreemden van de wereld. De economie is ingezakt, het gaat allemaal maar net. En daar bovenop: het virus blijkt uit te breken in London. Tijd om een oplossing te zoeken. Eden Sinclair, in 2008 door haar moeder in veiligheid gebracht en daarna, buiten Schotland, alleen opgegroeid, is Majoor in het leger en leidt een zoekactie naar het vaccin tegen het virus. Waarom? Satellietfoto's hebben getoond dat er jaren na dato nog overlevenden in Schotland zijn. Dat moet wel betekenen dat er een medicijn gevonden is. Of niet?

Doomsday zit goed in elkaar. Het lijkt een film die puur in elkaar is gezet voor de actie, maar er is heus wel genoeg verhaal om dat te ondersteunen. Als je niet tegen bloed of wrede situaties kunt, heb je aan de eerste paar minuten genoeg om dat te beoordelen, want vanaf het begin gaat het er ernstig, doch realistisch, bloedig aan toe (gedurende de film wordt geen enkele slachtpartij afgezwakt: als iemand wordt overreden door een tank, hoe denk je dat dat eruit ziet? precies..).

Ik vond 'm goed. Hij verveelt niet. Hij dreunt lekker door. De cast is erg goed. De muziek goed gekozen. Het thema goed genoeg voorbereid door andere films. De spraakaccenten heerlijk. Doomsday is leuk voor de zaterdagavond. Bloedig, want min of meer realistisch, maar niet goor. Tenzij je echt niks kunt hebben. ;)