I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Gezien: Pushing Daisies

Media1 comment

Het televisieseizoen 2007-2008 kende veel nieuwe series: Bionic Woman, New Amsterdam, Terminator, Back To You, .., weet je wat, ik ga ze niet allemaal opnoemen. Ik richt me even op een specifieke serie: Pushing Daisies.



Een serie die oorspronkelijk aan mijn aandacht was ontsnapt: ik zat al lang en breed te mokken om het geleidelijk tot een halt komen van het tv-seizoen door de WGA-staking, toen ik iemand over Pushing Daisies hoorde, en er ging een belletje rinkelen dat ik er vaker over gelezen had. Kijken dus!

Het concept van Pushing Daisies is simpel: de hoofdpersoon, Ned (Lee Pace), kan dode mensen, dieren en planten tot leven wekken door ze aan te raken. Da's leuk! Twee bijwerkingen echter: nogmaals aanraken betekent: opnieuw dood, voorgoed. En als de tot leven gewekte langer dan een minuut blijft leven gaat er ergens in de buurt iets of iemand anders dood.

In de pilot zien we hoe dit simpele concept leidt tot de setup voor Neds relatie met de twee andere hoofdpersonen: hij werkt samen met Emerson Cod (Chi McBride), een chagrijnige privedetective met wie hij moorden oplost door het slachtoffer te ondervragen. En in de pilot wekt hij zijn jeugdliefde Chuck (Anna Friel, van wie je niet vermoedt dat ze stiekem Brits is) tot het leven. In eerste instantie om haar moord te onderzoeken, maar nadat hij haar niet binnen een minuut weer opnieuw heeft aangeraakt besluit Ned dat ze blijft leven. Een moeilijke situatie; want de twee mogen elkaar nooit meer aanraken of zij zal sterven.

Alsof dat nog niet alles is, draagt Ned nog een donker geheim met zich mee. Als kind wekte hij zijn overleden moeder weer tot leven, waarop, na een minuut, Chucks vader ineens dood neerviel. En alsof dat nog niet genoeg is raakte zijn moeder hem die dag nogmaals aan. Resultaat: twee dode ouders. Een donkere dag, maar Chuck is zich onbewust van de oorzaken van de gebeurtenissen.

Pushing Daisies laat zich vertellen als een soort sprookje. De verteller (Jim Dale), met een licht ironische ondertoon, vertelt over Neds jeugd en zijn heden, naait scenes aan elkaar ("the facts where these") en zorgt, samen met de opzettelijk onrealistische presentatie van decors en sommige personages voor een sfeer die de serie de meest onderscheidende van het vorige tv-seizoen maakte. De verhalen in het eerste seizoen zijn voornamelijk het oplossen van markante moorden, vermengd met de rode draad van het stiekem tot leven gewekte meisje en de jongen die verantwoordelijk is voor de dood van haar vader. In deze rode draad herkennen we in de bijrollen ook Kristin Chenoweth (The West Wing) en Ellen Greene (Litte Shop of Horrors, Heroes).

Door de originele benadering, de leuke karakters en de kurkdroge humor is Pushing Daisies een blijvertje. Seizoen 1 (door de WGA staking blijven steken op 9 afleveringen) is gisteren in Nederland begonnen op Net5, seizoen 2 begint op 1 oktober op ABC.

Reacties

Demi •

Pushing Daisies is hélemaal geweldig! Ik kijk nu al uit naar seizoen 2. Als die tenminste in NL op tv komt? Ik ga de dvd-box van seizoen 1 ook bestellen, die komt 19 november uit.