I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Stand on the right, walk on the left

Uit het nieuws1 comment

FOK!: "Omdat het gedrang bij de roltrappen op de stations de spuigaten uitloopt gaat ProRail, beheerder van de roltrappen op de stations, dit probleem aanpakken. In Amersfoort startte daarom vanochtend om 08.00 uur een proef met voetstapjes die de mensen duidelijk moet maken dat zij rechts van de roltrap stil kunnen staan, zodat de gehaaste medereizigers links in kunnen halen."

Ik snap niet wat er zo moeilijk aan is: rechts staan, links lopen. Het is een verlengde van 'rechts aanhouden': als je de enige (of eerste) op de roltrap bent en je loopt of staat: doe dat dan aan de rechterkant. Wil je stilstaan, doe dat ook daar. In beide gevallen kun je links ingehaald worden. Ook al zo'n bekende verkeersregel.

Ik vraag me alleen af wat die voetstapjes voorstellen. Is het niet handiger om gewoon bordjes te plaatsen met de tekst 'rechts staan, links lopen'? In London gebeurt dat ook:

Stand on the right

Daar staat dit of een vergelijkbaar bordje elke zoveel meter langs bijna elke roltrap in elk metrostation. Iets dergelijks, wellicht ondersteund door wat posters, lijkt me in Nederland ook niet zo moeilijk.

Reacties

Marcelwebsite

Ik begrijp ook niet zo goed waarom dit concept in Nederland tot nu toe niet werkt. Zouden wij Nederlanders al te veel het gevoel hebben dat we gereguleerd worden in alles wat we doen? Zo van, ik mag al zoveel niet, laat me in hemelsnaam zélf bepalen waar ik ga staan op die roltrap?!
In Londen werkt het als een (metro)trein, maar ook in bijvoorbeeld Barcelona of Rome (waar niemand haast schijnt te hebben) staat iedereen netjes rechts. En daar is het op veel plekken toch echt minder druk dan op vele Nederlandse stations.

Comment