I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Vanaf januari op tv

Media1 comment

Een van de redenen dat ik series niet via de Nederlandse tv volg, naast de ergernissen over reclame, ondertiteling en het gekloot met de volgorde van afleveringen, is dat het zo lang duurt voordat een serie in Nederland aanlandt. In januari wordt de schade echter een klein beetje ingehaald, en dat mag best een beetje aandacht. Daarom wat info over de series die ik zelf ken:

The Mentalist
Een typische CBS-serie, in dat het een procedurele show is met elke aflevering een misdaad die opgelost moet worden. Patrick Jane (Simon Baker) assisteert het California Bureau of Investigation met zijn observatorisch inzicht, mensenkennis en aandacht voor details. Niet forensisch onderzoek, slimme verhoortechnieken of ander standaard politiewerk, maar zijn unieke kijk op de situatie zorgt wekelijks voor een bevredigend resultaat van het onderzoek. Hij is af en toe een beetje recalcitrant richting zijn CBI-collega's, maar altijd intrigerend en als persoon erg boeiend.



SBS bestempelt The Mentalist, met een van de bedenkers van Rome als showrunner, als 'de hitserie van de VS'. Er is natuurlijk 'no such thing', er zijn teveel series waarvan er zoveel prima scoren, om er ook maar eentje als 'de' serie te mogen bestempelen. Feit is echter wel dat de serie vanaf het begint lekker scoort en relatief snel is verlengd tot een volledig seizoen.
(donderdag, SBS6)

How I Met Your Mother
Goed geschreven sitcom over vijf vrienden in New York. Klinkt als Friends? Ja, maar de toon is anders, dus je zit niet naar een kopie te kijken. Is naar mijn idee een van de leukste series van het moment. Zie ook hier.
(dagelijks, RTL5)

My Name is Earl
Hier is niks nieuws aan, ook niet voor Nederlandse begrippen. RTL heeft al tweemaal (of vaker, ik zie immers ook niet alles) geprobeerd een start te maken met My Name is Earl, maar dit opgegeven of geannuleerd voor de eerste uitzending.



De serie gaat over een aantal inwoners van het Amerikaanse stadje Camden, waar de sociale status laag is, het geld niet rijkelijk vloeit en de knappe koppen ontbreken. In het midden van deze gemeenschap staat Earl, een voormalig kruimeldief die na een auto-ongeluk het licht ziet: hij gaat alles wat hij anderen heeft aangedaan goedmaken. Earl (Jason Lee) wordt een goedzak, en samen met zijn achterlijke broertje Randy (Ethan Suplee) werkt hij zijn lijst van misstappen af. Hij wordt hierbij regelmatig bijgestaan of tegengewerkt door zijn ex Joy (Jaime Pressly), haar man en eigenaar van de lokale kroeg Darnell (Eddie Steeples) en schoonmaakster Catalina (Nadine Velazquez) van het motel waar Randy en Earl wonen.

Het leuke van MNIE is de verscheidenheid aan verhalen: Earl heeft veel mensen kwaad gedaan in zijn leven, op veel verschillende manieren en maakt dat op net zulke originele manieren goed. Deze afwisseling, plus het feit dat niemand in Camden ook maar een beetje goed bij z'n hoofd is zorgt voor een brede range aan verhalen en karakters. Absoluut het kijken waard!
(dagelijks, RTL5)

Knight Rider
Als je hier vaker komt weet je al dat er een nieuwe start is gemaakt met het concept Knight Rider. Na de tv-film van afgelopen jaar besloot NBC tot het maken van een complete nieuwe serie over de pratende auto en zijn bestuurder. Inmiddels zijn ze een aflevering of negen op weg en heeft de serie een full season order gekregen, wat simpelweg betekent dat ze niet na 13 afleveringen alweer stoppen. Er komt in de komende afleveringen echter nog wel het een en ander aan wijzigingen: de cast wordt iets ingekort en de verhalen zullen zich meer op Michael en KITT richten. (Een serie die nu al zwalkt en toch aangekocht is door een Nederlandse omroep? Waarom is Studio 60 dan eigenlijk nooit hier uitgezonden?)



De nieuwe Knight Rider mist een beetje de edge: de verhalen zijn vooralsnog niet enorm origineel en de karakters nog niet boeiend genoeg. Daarnaast is het even wennen aan de dichterlijke vrijheid die de makers met de techniek nemen: KITT kan vanuit zijn standaardvorm 'morphen' naar elke andere auto die je maar kunt bedenken. Dat is al vreemd, maar hij doet het tijdens het rijden, met passagiers die indien nodig van plaats verschuiven. Het is moeilijk om dat en enkele andere 'technische hoogstandjes' als kijker zomaar voor lief te nemen (want het is een beetje belachelijk, maar hey, dat was een pratende auto in de 80's ook), en op die manier werkt het een beetje storend. Al met al is het echter helemaal niet zo'n ramp als het soms lijkt: het kijkt relatief simpel weg en de actie is soms best tof.
(donderdag, RTL5)

90210
In de jaren '90 was Beverly Hills, 90210 een van de populairste series van de andere kant van de oceaan. De serie was onderdeel van het Aaron Spelling imperium van series over mooie mensen in mooie rijke locaties. Zich veelal afspelende op een school en andere plaatsen waar highschool-studenten zich begeven, was het de ideale tienerserie. Natuurlijk zijn de tienerseries niet meer van het scherm te slaan, maar acht jaar na het einde van BH90210 is The CW met een vervolg gekomen, dat simpelweg 90210 heet.



De nieuwe serie vindt plaats op dezelfde school, waar ook in het verhaal weer wat jaren voorbij zijn gegaan en de cast natuurlijk flink is verfrist, op wat cameo's van oude castleden na. Als je van dit soort tv houdt, is 90210 een waardige toevoeging aan je favorietenlijst. Wat mij in de eerste afleveringen (ik heb daarna niet meer gekeken) opviel is dat de mensen mooi zijn, de verhalen goed genoeg en de muziek lekker actueel. Al is dat laatste natuurlijk al wat minder tegen de tijd dat een aflevering in Nederland wordt uitgezonden.
(vrijdag, Net5)

Gary Unmarried
Jay Mohr is een comedian die af en toe ook acteert, maar sinds september heeft hij zijn eigen sitcom. In Gary Unmarried is hij de hoofdpersoon, Gary, die net, na 15 jaar, gescheiden is van Alison, maar met wie hij nog wel twee kinderen heeft. Zij wonen bij haar, maar komen ook regelmatig bij hem, en het onderling contact tussen Gary en Alison, maar ook tussen Gary's nieuwe vriendin en Alisons nieuwe verloofde is zo regelmatig dat ze bijna een nieuw huwelijk van vier personen hebben gevormd. Natuurlijk gaat dit gepaard met verwijzingen naar het voorbije huwelijk, waarbij vooral Gary de rol van geslachtofferde ex-echtgenoot aanneemt. Op grappige wijze, natuurlijk.



Deze sitcom, die samen met New Adventures of Old Christine in de woensdagavond-lineup van CBS te vinden is, is een van de leukste debuutseries van dit seizoen.
(Veronica, weekdag onbekend)

Ook nieuw
En zelfs deze tv-junkie kent niet alle series. Dit is vanaf januari ook nieuw:
Lipstick Jungle (RTL5): in februari begonnen bij NBC, staat op het punt geannuleerd te worden.
Burn Notice (RTL 5): zit in het tweede seizoen bij kabelzender USA.
Friday Night Lights (RTL8): erg populair bij de screenwriters van wie ik de blogs lees. Zit in het derde seizoen op NBC. Wilde ik ooit nog eens gaan bekijken.

En dit is al een tijdje bezig
In de afgelopen maanden heeft vooral Net 5 veel van zich laten horen. Series als Samantha Who?, Pushing Daisies en Eli Stone maakten dit seizoen hun debuut, al zijn de twee laatstgenoemde toevallig afgelopen week geannuleerd door ABC, de zender die die series in de VS uitzendt. PD zit bij Net 5 momenteel weer in de koelkast, maar er is een tweede seizoen, dus wie weet.

En verder?
Vergeet ik iets? Ik ben benieuwd! Meld 't in de comments als je een kijktip kwijt wil.

Reacties

Robinwebsite

Bedankt voor deze tv update.

Van How I Met Your mother wist ik helaas nog steeds drama tijd van 18.00 uur dagelijks.

Vraag me af wanneer RTL nu eens eindelijk Dexter gaat uitzenden... daarvan zou eerst sprake zijn dat ze die mogelijk zouden uitzenden. En dit was tijdens en/of nadat t bij digitaal kanaal 13thstreet seizoen 1 is uitgezonden. Wordt overigens eens tijd dat ze daar seizoen 2 gaan uitzenden. 3 zit er net op in de US.

Het wordt overigens ook eens tijd dat Comedy Central weer nieuwe afleveringen van de The IT Crowd gaat uitzenden. Bij Channel 4 (UK) loopt op dit moment derde seizoen.