I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Uitstel voor Watchmen?

Filmcomment

Terwijl Warner Brothers druk bezig is de wereldwijde release van Watchmen (trailer) voor te bereiden, rommelt er op juridisch vlak nog het een en ander aan deze film. Het is namelijk zo dat 20th Century Fox eigenlijk de rechten had om de verfilming te maken, maar dat door juridische constructies die ik niet uiteen ga zetten, Warner ook de mogelijkheid had een poging te doen. Fox had namelijk afgezien van het verfilmen, maar niet van de totale rechten, en dus had Warner het recht op een poging tot verfilmen, maar niet op de totale rechten, en, wel, het is een lastig zaakje. Laten we het samenvatten als: Warner is al aan de verfilming begonnen voordat ze zeker wisten dat zij de partij waren die het mochten doen. En intussen is Fox naar de rechter gestapt om duidelijkheid te krijgen over de zaak.



Afgelopen week is bekend geworden dat Fox de zaak vooralsnog heeft gewonnen. Rechter Gary A. Feess van het United States District Court for Central California heeft aangegeven dat hij van plan is binnenkort een uitspraak te doen over de zaak, en dat het voordeel naar Fox gaat: "Fox owns a copyright interest consisting of, at the very least, the right to distribute the ‘Watchmen’ motion picture," aldus de rechter.

Dit betekent dat de plannen om in de eerste week van maart Watchmen in de bioscopen te hebben draaien, wel eens linea recta het water in kunnen vallen. Rechter Feess heeft aan beide partijen aangegeven dat het wellicht slim is om pogingen te doen tot een overeenkomst te komen, in plaats van zich intensief voor te bereiden op de daadwerkelijke rechtszaak. Een overeenkomst tussen Fox en Warner zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat Fox meedeelt in de winst, en dat de film gewoon uit kan komen zoals geplanned. Als Warner in hoger beroep gaat, kan het de release dusdanig vertragen, dat het nog wel een jaar of twee langer kan duren voordat we Alan Moores meesterwerk op het witte doek zien.

Als liefhebber van comicverfilmingen en als iemand die Watchmen heeft gelezen hoop ik op het eerste: het kan me niet schelen wie de winst maakt, als ik de film maar kan zien.