I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Mijn favorieten van 2008

about:breuls2 comments

Ik heb niet het geduld om lijstjes te compileren van alles wat me zo enorm beviel in 2008. Ik ga niet kijken welke albums er ook alweer nieuw waren dit jaar, wat mijn top 10 van films is, of concerten. Ik vind het echter wel leuk om een paar pluspunten te noemen. Dus: zonder echt goed diep te graven even, uit een aantal categorieën, mijn favorieten van het afgelopen jaar.



Favoriete bioscoopfilm: The Dark Knight
Gezien mijn voorkeur voor superheldenfilms geen verrassing, maar ook zonder mijn bevooroordeelde blik een erg goede film. Waar in Batman Begins al een heel nieuw en zeer realistisch beeld werd neergezet van een man die besluit het recht in zijn stad in eigen hand te nemen, toont The Dark Knight een stad die overspoeld is van de misdaad en gebukt gaat onder de onmacht van de te kleine politie- en justitiemacht. Voeg daaraan toe dat een zieke geest, een huurterrorist met een ziek gevoel voor humor, in Batman een nieuwe pion in zijn spel ziet, en de chaos is compleet.

The Dark Knight is geen Batman-film. Het is geen the Joker-film. Het is een film over Gotham en de strijd tegen de waanzin. Met natuurlijk een ronduit briljante rol van Heath Ledger, waarbij Jack Nicholson wordt gedegradeerd tot het niveau van Cesar Romero.

Goede tweede: Iron Man
Ik kende Iron Man niet, maar Marvel is druk bezig helden op te diepen die nog niet zo bekend zijn bij het grote publiek (en DC Comics volgt deze trend de komende jaren). Robert Downey Jr. zet een bijzonder relaxede Tony Stark neer, een wapenfabricagemagnaat die na een gevangenschap bij Afghaanse terroristen een metalen pak bouwt en daarmee zichzelf tot een nieuwe superheld omvormt.

Ook hier staat het verhaal voorop, en niet de superheldenactie, al eindigt de film wel in een typisch eindbaasgevecht. Geeft verder niks; ik kijk met smart uit naar deel 2.

Speciale vermeldingen: ik vind No Country for Old Men een film uit 2007, maar als je die vanwege de Nederlandse releasedatum binnen 2008 rekent hoort-ie erbij. Datzelfde geldt voor There Will Be Blood, een briljante film, al is het maar omdat je niet eenvoudig kunt uitleggen waar het over gaat. En Cloverfield, wat een enorme gimmick was, maar wel een boeiende.



Favoriete aankoop: iPhone
Ik had van tevoren niet verwacht hoe handig de iPhone zou zijn. Natuurlijk, ik had al een smartphone en wist hoe handig een internetapparaat in je broekzak is, maar zelfs met een iPod Touch als opwarmertje heb je niet door hoe groot de kracht is van een fatsoenlijk scherm met daarin een telefoon, agenda, internetbrowser en een zooi applicaties is. Groot verschil met de iPod is daarbij natuurlijk dat je niet afhankelijk bent van wifi, en daarmee bereik je een staat van altijd bij alle informatie kunnen. Beste aankoop van het jaar, voor mij.

Goede tweede: HDTV
Goh, eigenlijk wel opvallend dat beide aankopen technologisch spul zijn. Ik had ook mijn Mac kunnen noemen, want die heb ik in 2008 gekocht, maar dat was een vervanging van exact dezelfde Mac die ik al had, dus die telt niet. Ik heb dit jaar besloten mijn beeldkanon de deur uit te doen en een fatsoenlijke tv te kopen. Meteen een full HD ding genomen natuurlijk, en tv kijken is nog nooit zo fijn geweest. Mooi beeld, volledig compatible met de, ehm, video's die ik vanaf mijn laptop afspeel en het staat een stuk beter in de huiskamer. Een van de betere toevoegingen aan mijn huishouden dit jaar. Ik hoop dat in 2009 alle tv-zenders beseffen dat een 4:3 beeldverhouding echt een paar stappen achterlopen betekent.



Favoriete Nieuwe tv-serie: Terminator: The Sarah Connor Chronicles
Het concept van de Terminator-films: kunstmatige intelligentie krijgt in de toekomst uiteindelijk de overhand op aarde en neemt de macht, roeit de mensheid zo'n beetje uit en creeert voor de overlevenden een hel op aarde. Op zich een breed concept, zeker als je daaraan hangt dat er een succesvolle verzetsbeweging is, in die toekomst, waarvan de grote leider momenteel (in ons heden) nog een jonge jongen is. Daar kun je veel meer mee dan alleen een paar films (deel vier, Terminator: Salvation, komt in 2009 uit). Daar kun je een tv-serie omheen bouwen.

En dat heeft Josh Friedman gedaan. In T:TSCC volgen we Sarah en John Connor als zij proberen het ontstaan van Skynet te voorkomen. In het eerste seizoen, dat in januari 2008 begon, werden ze daarbij vergezeld door Cameron, een T-888 die door John Connor-uit-de-toekomst naar het heden is gestuurd om ze te beschermen. So far niet heel verschillend van de films, maar de serie gaat verder. Niet alleen volgen we dit trio en de mensen waar ze along the way kennis mee maken in hun weg naar het stoppen van Skynet, de serie neemt ook de tijd om de karakters zelf in het spotlight te zetten. Waar je bij The Terminator aan actie denkt, moet je bij de serie denken aan die actie, gemengd met interessant sci-fi drama, karakterstudies en zeer uiteenlopende verhalen. Voor sommigen betekent dit dat de serie lang zo leuk niet is als je verwacht, maar als je ervoor open staat heb je wekelijks een mooi stukje tv op je beeldscherm.

Goede tweede: Fringe
Het nieuwe project van J.J. Abrams is een serie over 'Fringe sciene', oftewel de vage, net nog (of net niet) verantwoorde maar erg experimentele wetenschap. Waar de serie per aflevering feitelijk 'rare zaken' onderzoekt zorgt de overkoepelende verhaallijn ervoor dat er langzaam een verband tussen diverse zaken ontstaat, waarvan de aard nog niet geheel duidelijk is.

Afgezien van de wetenschappelijke situaties verhaalt Fringe over vader en zoon Walter en Peter Bishop. Walter is een wetenschapper die jaren in een gesticht heeft gezeten, maar daar naar aanleiding van een bijzonder vreemd vliegtuigongeluk door de FBI uit is gehaald. Onder begeleiding van zijn zoon, de enige manier waarop hij het gesticht uit mocht, en in samenwerking met FBI agent Olivia Dunham onderzoeken ze diverse zaken waarvan de FBI niet denkt dat een normale wetenschapper er iets mee kan.

Het interessante van de serie is de geheimzinnigheid die zowel in de diverse zaken, alsmede in de overkoepelende verhaallijn zit. Een aantal hints worden in de diverse afleveringen wel gegeven, maar terwijl je naar de interessante vreemde zaken kijkt, en ziet hoe de Bishops erover bakkeleien, zit je toch stiekem na te denken over hoe alle zaken aan elkaar kunnen hangen.

Speciale vermeldingen: bovenstaande series zijn nieuw dit jaar, maar zeker niet het beste van het gehele aanbod. Als ik een top 3 zou moeten maken, zouden in willekeurige volgorde House MD, Pushing Daisies en Life de dramalijst aanvoeren, en How I Met Your Mother, The Big Bang Theory en 30 Rock de sitcomlijst. Met een speciale vermelding voor Heroes: het is lang zo briljant niet meer, maar nog steeds onderscheidende en boeiende televisie.



Boek: Watchmen
Ik geef het toe, ik ben geen lezer. Niet echt. Ik kijk niet uit naar de zaterdagkrant, lees een tijdschrift zelden helemaal uit en als ik een boek per maand lees is het veel. Nou is een stripboek, of 'graphic novel' misschien niet direct te scharen onder 'boek', aangezien de tekstuele inhoud ongeveer tien keer minder is dan een roman of ander boek-zonder-plaatjes, maar dat wil niet zeggen dat er geen goed verhaal in kan zitten, met karakters die je vermaken of verwonderen en artwork waardoor je even wacht met het omslaan van de bladzijde. Watchmen is zo'n boek. Ik ben het gaan lezen omdat er vanuit diverse kringen naar verwezen werd; zowel als voorbeeld van een goede comic (de enige die in de Top 100 van Time Magazine staat), als als bronmateriaal van de gelijknamige film waar ik op deze blog al eens over schreef.

Watchmen vertelt over een wereld in de jaren '80, waar de koude oorlogsdreiging op zijn hoogste punt staat en de maatschappij genoeg heeft van vigilantes in rare pakken met gadgets die denken op eigen houtje de misdaad te moeten bestrijden. Inderdaad, Watchmen bevat feitelijk geen superhelden, in de betekenis van personen-met-superkrachten, op eentje na. De rest is gewoon moediger, slimmer of behendiger dan de gemiddelde mens en meer bereid iets voor de maatschappij te doen. In Watchmen zien we hoe de moord op een van deze mensen ervoor zorgt dat alle voormalige 'superhelden' zich bedreigd voelen; is iemand bezig alle vigilantes een voor een uit te moorden?

Dit is er zo eentje die je een paar keer zou kunnen lezen. Als je er interesse in hebt, lees 'm dan voordat de film uitkomt, zodat je zonder filminvloeden je eigen mening kunt vormen.

Overigens is Watchmen al ruim twintig jaar oud, maar ik tel 'm stiekem toch mee. ;) (Er is ook een nieuwe uitgave dit jaar, trouwens.)

Goede tweede: The Writer's Tale
Dit was echt geweldig leesvoer voor mij: een boek dat vertelt over twee dingen waar ik veel interesse in heb: screenwriting en Doctor Who. Het boek is een verzameling e-mails die een lange mailwisseling tussen Doctor Who-showrunner Russel T Davies en journalist Benjamin Cook toont.

In deze mails schrijven ze over het schrijven: het proces van het uitwerken van een verhaal, het tot diep in de nacht zitten zwoegen op een scene, het moeten schrappen omdat je aflevering te lang duurt of omdat je over het budget heen zit. Davies toont regelmatig stukken scenario (van inmiddels uitgezonden Doctor Who afleveringen) aan Cook en vertelt erbij waarom hij bepaalde keuzes maakt. In latere mails komt dan het vervolg of een herziene versie van dezelfde tekst, en tezamen met Cooks reacties erop lees je in het boek letterlijk het ontstaan van de besproken afleveringen. Davies vertelt daarnaast over de moeilijke kanten van zijn werk: teveel tegelijk moeten doen omdat je schrijver en producer bent, omdat je andermans scripts moet controleren en aanpassen, omdat je betrokken bent bij de casting, de productie. Omdat je al dagen zit te knagen op de uitkomst van een scene en je maar niet weet hoe het afloopt. Omdat het productieteam volgende week de voorbereiding van de aflevering moet beginnen en je nog niet met schrijven bent begonnen.

Interessant en bijzonder boeiend vanuit een screenwriting-oogpunt, en extra leuk omdat het onderwerp een van mijn favoriete series is. Het is bijna-letterlijk een kijkje in de keuken.

En verder?
Tja, na films, tv, boeken en aankopen hoort muziek daar natuurlijk bij, maar ik heb me dusdanig stilgehouden qua muzikale aankopen of downloads dat ik niet vind dat ik zomaar wat kan kiezen. Natuurlijk, het album van the Raconteurs was gaaf en een aantal nieuwe artiesten hadden singles die me een klein beetje nieuwsgierig naar hun albums maakten, maar iets kiezen doe ik niet. Ik zal in 2009 meer albums luisteren, heb ik meteen mijn eerste goede voornemen bedacht.

Een laatste favoriet van 2008 nog: het jaar zelf! Ik had het naar m'n zin op verschillende vlakken, een hoop leuke dingen gedaan en geen catastrofes meegemaakt. Het kan altijd beter, maar 2008 was pretty good..

Reacties

Joshuawebsite

Ik als niet Batman fan vond The Dark Knight zelfs een hele mooie en leuke film.

Gelukkig nieuwjaar alvast.