I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

FOK! goes Comic-Con

FOK! / Comics / Comic-Concomment

Over iets minder dan drie weken barst in San Diego, California het nerdfestijn van het jaar los: Comic-Con International: San Diego. De conventie heeft verschillende semi-officiële namen, zoals San Diego Comic-Con en Comic-Con International, maar voor veel mensen is SDCC de enige Comic-Con waar ze ooit van gehoord hebben, waardoor 'Comic-Con' meestal al voldoet. Ook al zijn er honderden per jaar in de VS en daarbuiten, die in San Diego is de grootste en degene met de meeste media-aandacht.

Ik noem het een nerdfestijn, maar da's eigenlijk niet helemaal eerlijk. Het begon in 1970 als een kleine samenkomst van 300 fans van comics en sciencefictionboeken en -films, maar groeide jaar na jaar in het aantal bezoekers en exposanten. In 2005 werd de grens van 100.000 bezoekers overschreden en vorig jaar waren er meer dan 130.000 fans van comics, films, tv-series, boeken, video games en allerlei andere pop culture arts aanwezig in het San Diego Convention Center en een aantal locaties elders in de stad. Nerds en geeks mogen wellicht de boventoon voeren, maar de Con is inmiddels behoorlijk mainstream geworden.

Comic-Con heeft de reputatie een geweldig evenement te zijn voor iedereen die fan is van pop culture in de breedste zin van het woord. Als je trouw een tv-serie volgt, comics leest of van sci-fi of andere films houdt is de kans groot dat je het tof vindt een dagje daar rond te lopen. Tijdens het evenement komen er veel nieuwsfeiten over je favoriete film- of tv-series los en zijn er online verslagen te vinden van de panels waarin castleden, regisseurs en producers voor een grote zaal vol fans zitten en vragen beantwoorden. Het wekt vaak de indruk een Mekka voor geeks te zijn: je moet toch minstens wel één keer hebben meegemaakt hoe het is om daarbij te zijn.

En dat ga ik dus doen. Vorig jaar, het zal november zijn geweest, kwam tijdens een gezellig kroeggesprek Comic-Con ter sprake en werd geopperd dat het best een mogelijkheid is daar niet alleen maar online over te lezen of YouTube-video's van te kijken, maar dat je er prima zelf heen kunt. Het is immers geen mythische plaats in fictie; San Diego is gewoon een stad en Comic-Con is gewoon een evenement waar je kaarten voor kunt kopen.

Het gesprek leidde bij mij tot de vraag of ik niet iets meer zou kunnen doen dan er alleen rondlopen, en al snel bedacht ik me: waarom ga ik niet verslag doen voor FOK!? Er gebeurt daar genoeg, en ook al is voor een newbie niet duidelijk hoe de zaken daar verlopen, kun je je er voldoende op voorbereiden om als pers een aantal keer tijdens de conventie iets te melden te hebben. Tel daarbij de persmogelijkheden voor interviews, de vele costume players die verkleed als hun favoriete held rondlopen en dus prima materiaal zijn voor een fotoreportage en een goede reden om perstoegang te vragen was geboren.

Ik reis volgende maand daarom af naar San Diego om te kijken wat ik over kan brengen aan sfeer, nieuws en entertainment. Ik ga proberen te ontdekken wat Comic-Con nou eigenlijk écht is, naast iets mythisch waar iedereen het over heeft. Ik wil voelen wat de sfeer is, hoe ontzettend vermoeid je bent na een dag op de conventie en hoe het zit met al die feestjes die in de avonduren georganiseerd worden.

Zo'n tripje vereist nogal wat voorbereiding. Naast dat er natuurlijk een vlucht en een hotel geboekt moeten worden en ik wat apparatuur mee moet nemen om te kunnen werken, is het een drukte van jewelste in San Diego en doe ik er goed aan me stevig in te lezen in het reilen en zeilen van het evenement. Ik ben al wekenlang druk aan het plannen hoe ik van A naar B kom, rekening aan het houden met supervroeg opstaan om op tijd in een lange rij voor een panel te kunnen aansluiten en flarden van het programma op te vangen van diverse partijen.

De organisatie maakt het volledige schema volgende week bekend, maar nu al is bekend op welke dagen bijvoorbeeld de X-Files reünie is, het panel voor de films van Warner Brothers (Justice League?) of het panel voor Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D., of een aantal andere series. Ik weet dat er een persevent is voor Psycho-prequel Bates Motel en dat MTV in het nabijgelegen honkbalstadion een 'MTV Geek' feest organiseert dat misschien leuk is om bij te wonen. Om maar wat te noemen. Het is de ideale voorpret; door van dag tot dag de blogs en Twitterfeeds bij te houden is Comic-Con eigenlijk al een beetje begonnen. En toch kan ik niet wachten!