I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Zack Snyders nieuwe superheldenspeeltje

Film / Comicscomment

Batman V Superman: Dawn of Justice

Hoezeer ik ook enthousiast ben over de ontwikkeling van nieuwe films over figuren uit de comics die ik lees, ik maak me ook zorgen over de richting die Warner Bros. inslaat met betrekking tot hun DC Cinematic Universe. Ze willen natuurlijk doen wat Marvel doet, zodat ze nog jaren meekunnen met een succesvolle reeks comicverfilmingen. Immers, als ze dat goed aanpakken kunnen ze DC Comics gebruiken als de kip met de gouden eieren.

Maar daarvoor moeten de eerste films wel succesvol zijn. En goed. Erg goed. Het begon met Man of Steel, een film die inhoudelijk een goede Superman wist neer te zetten: trouw aan de comics, aan het idee dat fans bij het personage hebben. Maar de film maakte ook fouten: te lang doorgaan met de actie, veel meer focus op spektakel en vernietiging dan op verhaal en inhoud. Althans, aan het einde. Het is alsof de film goed begon toen Christopher Nolan en David S. Goyer eraan begonnen, maar een slinger maakte toen Zack Snyder aan boord kwam en een ruk aan het stuur gaf. Snyder is inhoudelijk minder sterk; kijk maar naar wat hij met Sucker Punch deed. Hij vindt actie tof. Hij heeft ook al aangegeven dat 'Batman en Superman lekker kunnen gaan knallen' in de nieuwe film, wat op verschillende manieren op te vatten is, maar toch voornamelijk in de zin van "we gaan eens lekker veel actie opnemen".

Dat roept dus al twijfel op. Er werd vervolgens bekend gemaakt dat Wonder Woman en Cyborg, twee helden die in live action nauwelijks bekend zijn, maar in de comics een prominente rol spelen, ook in de eerstvolgende film te zien zijn. Toegegeven: er is niet gezegd of ze een grote rol hebben en we weten dat er direct een Justice League-film op volgt, dus hoewel het aantal helden gestaag toeneemt, kunnen ze ook een introducerende of cameo-rol hebben en pas echt aan de slag gaan in het vervolg, wat in de Batman/Superman-film de ruimte open laat voor Bruce en Clark om kennis met elkaar te maken en een inhoudelijk interessant verhaal te beleven.

Maar toen kwam de titel. Batman v Superman: Dawn of Justice. Die titel geeft veel weg over de intenties van Warner Bros. en/of Snyder en zijn team. Om te beginnen is het Batman versus Superman. Dat gokten we al een maand of tien, maar de titel focust dus in eerste instantie op een krachtmeting tussen de twee. Of dat betekent dat ze het echt fysiek tegen elkaar opnemen, of dat er een andere vorm van strijd is, dat moeten we nog zien. Maar de titel geeft specifiek deze focus. Het is niet "Batman & Superman", het is "Batman v Superman". Het is niet "When Clark met Bruce", hoewel dat natuurlijk vast wel is hoe het begint. Mijn verwachting is een verhaal waarin Batman en Superman eerst niet zo vriendelijk tegenover elkaar staan, maar na verloop van tijd wel. Beetje cliché wellicht, maar dat kan goed gemaakt worden door hoe het verhaal geschreven is. Daar maak ik me (nog) geen zorgen over. Maar die titel...

Het tweede alarm, met betrekking tot de titel, gaat af bij de ondertitel. Niet bij de ondertitel zelf, maar het feit dat de gehele titel een titel-dubbelepunt-ondertitel constructie heeft. Kijk even terug naar de vorige films: na Batman Begins en Superman Returns hebben we stijlvolle titels gekregen als The Dark Knight en Man of Steel. Titels die onherroepelijk op de hoofdfiguur én de inhoud van de film slaan. Titels die niet geprefixed worden met de naam van de held. Prachtig. Ook marketingtechnisch tricky natuurlijk: als er niet heel groot 'Superman' op de poster staat trek je misschien minder bezoekers. En dat is natuurlijk precies waarom de nieuwe film niet gewoon Dawn of Justice heet, wat mij een perfecte titel zou lijken: de titel moet vermelden dat deze helden er beiden in te zien zijn. Gewoon voor de marketing. Zonde. Dawn of Justice is er een in het rijtje Dark Knight/Man of Steel: origineel, nieuwsgierigmakend en dekt naar verwachting de lading voor zowel de hoofdfiguren als het verhaal.

Maar het is dus een lange, bomvolle titel: Batman neemt het op tegen Superman en we zullen het begin van een Justice League wellicht zien. Dat is wat de titel zegt. Ontzettend gaaf voor iemand die graag deze helden in één film ziet, maar ietwat zorgwekkend voor iemand die hoopt op een inhoudelijk interessante film. Ik val onder beide categorieën, dus ik zal me hoe dan ook vermaken, maar ik maak me wel zorgen. De komende twee jaar zullen we stukje bij beetje ontdekken of die zorgen terecht zijn.