I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Flashkoppen

Web, Dev & Technology5 comments

Tekst, in een browser of welk scherm dan ook, is op de meeste PC's opgebouwd uit pixels. Hell, het is op alle PC's zo opgebouwd. Er zijn echter PC's, of eigenlijk besturingssystemen, dan wel window managers, dan wel weet ik veel welk component dat doet, die lettertypes standaard voorzien van een lichte anti-aliasing. Mooie zachte randjes, weet je wel. Ziet er leuker uit.

Voor sommigen is zelfs dat nog niet genoeg. En helaas moeten die sommigen hun ergernis uiten in het ontwerp van hun weblog. Kijk bijvoorbeeld naar GeenStijl. Of naar enkele AngryLog sites. Of naar een paar andere sites waar ik het adres niet meer van weet. Zij hebben mooie koppen. Zij hebben een lettertype dat niet door iedereen standaard ondersteund wordt. Leeuuuk...

Alleen, het is fucking irritant! Bij het laden van een pagina stikt het van de grijze vlakjes, die, al ladende, hun plek op de pagina nog aan het zoeken zijn, vervolgens verschuiven naar boven de berichten en daarna veranderen in die mooie fonts. Een zooitje. En scroll eens over die pagina. Met je wieltje. Scroll door totdat zo'n kop precies achter je muis hangt. Heeej, je kunt niet meer scrollen, dat is nou jammer.

Die koppen zijn gemaakt in flash. Standaard ondersteund op best veel PC's, dus dat is het probleem niet. Het is alleen een beetje overkill. Het moet eerst lang (voor een regeltje tekst is dat lang, ja) inladen, en vervolgens belemmert het de navigatie op de site. Vervelend. Een reden om de site te mijden.

Veel te veel gedoe voor een mooi fontje, als je het mij vraagt. Stop de mooie flashkoppen!

Reacties

Hadrian • website

Helemaal mee eensch. Flash is irritant en alleen leuk voor spelletjes en filmpjes.
Bovendien werken die irritante koppen in 9 van de 10 gevallen niet onder Linux en -nog irritanter- houdt de pagina op met scrollen als ik mijn scrollwiel boven zo'n kop heb hangen.

Zei ik al dat het ook gewoon lelijk is??

bosmeneer • website

Oneens, had je maar een betere browser moeten gebruiken. Nee, da's flauw (maar wel de waarheid ).

Ik vind het juist wel mooi, omdat je er lekker mee kunt experimenteren. Totaal onafhankelijk van de lettertypes die de ander bezit een site ontwerpen. Het mooie is dat ie ook zonder flash te zien is door het javascript erachter.

Zie http://www.mikeindustries.com/sifr/ voor uitleg.

Hadrian • website

@bosmeneer: De koppen zijn inderdaad te lezen zonder flash.
Maar wat me in in FF onder Linux in 9/10 gebeurt is dat de kop van het eerste artikel zichtbaar is. Zolang de browser laadt kan ik zien wat de rest van de koppen moet zijn (qua tekst, in de standaard opmaak). Als de browser heeft besloten tot een time-out, zie ik de koppen niet meer. Alleen de bovenste.

bosmeneer • website

Dat ligt toch niet aan het gebruik van de Flash-koppen, maar aan het afbreken van het laden door de browser.