I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

London, one year later

Uit het nieuwscomment

Het is 7 juli. En 7 juli is de 9/11 van Engeland. Nouja, in zekere zin. Precies een jaar geleden ging er het een en ander mis in de London Underground, bussen en op stations.

Op de site van de BBC is een dossier aanwezig, dat zelfs nu nog wordt bijgewerkt. Te zien valt wat er op 7 juli 2005 allemaal gebeurde: vlak voor negen uur 's ochtends explodeerden drie bommen in de Tube, waarvan eentje erg dichtbij de plaats waar ik, wanneer ik in London ben, altijd verblijf. Een uur later blies een bom het dak van een bus (zie foto), eveneens een steenworp van 'mijn' verblijfplaats in London.

Net als in New York in 2001 waren het zelfmoordaanslagen. Onzeker is tot op heden of het wederom al-Qaeda betrof. Er vielen 52 doden, er raakten 770 mensen gewond.

Twee weken later, op 21 juli, was ik zelf in London. Na opvallend veel sirenes te hebben gehoord, de toegang tot het metrostation te zijn geweigerd en verontrustende telefoontjes en SMS'jes te hebben gehad heb ik maar een TV opgezocht, alwaar de nieuwslezers nog aan het bepalen waren wat er nu precies aan de hand is.  Naar later bleek waren er pogingen gedaan eenzelfde aanslag te plegen, maar deze mislukten.

Effect was er die dag echter wel: verhoogde paraatheid, de metro werd platgelegd en de bussen zaten vol, als vervanging van de metro. De foto's van 7 en 21 juli zijn nog steeds te vinden, en via Technorati kun je nog verse schrijfels over de incidenten vinden. De BBC zelf blikt terug op de aanslagen, en wat het heeft betekend voor de Britse media.

Over twee weken ben ik weer in London, geheel toevallig weer op 21 juli. Ik trek me daar wederom niets aan van terroristen, en ga gewoon mijn gang.