I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Burgerjournalistiek groeit

Weblogs2 comments

Het is interessant om te zien hoe de lang voorspelde groei van burgerjournalistiek (burgers, niet-officiele journalisten die via eigen kanalen nieuwsverslaggeving doen) zich nu ontwikkelt, juist met behulp van de grotere media.

In 2005 viel het me al op dat de BBC en andere omroepen actief opriepen om foto's van de aanslagen op 7 juli naar de omroepen te zenden. De bekendste beelden daarvan waren ook de beelden die gemaakt waren met een telefoon. Vorig jaar startten Talpa en PCM met Skoeps, een site gericht op verslaggeving door gebruikers. De Volkskrant biedt al enige tijd weblogmogelijkheden aan lezers aan. En vandaag viel dit persbericht op de mat:

Het KRO-actualiteitenprogramma Goedemorgen Nederland zoekt met ingang van het nieuwe jaar ‘mobile reporters’ die met een GSM het nieuws van de straat in kaart brengen. De verslaggevers krijgen een telefoon en een cursus nieuwsjagen van de KRO en maken kans dat hun filmpjes op tv en internet worden uitgezonden.

Het ziet er naar uit dat 'we' als burgers niet perse hoeven te vechten om ons eigen materiaal onder de aandacht te brengen, we worden er zelfs toe aangemoedigd! Dat is best opvallend. Al is er natuurlijk nog steeds een minpunt: als de grote media alsnog zelf de eindredactie voeren ben je nog niet helemaal onafhankelijk. Het begin, echter, is er wel degelijk.

Reacties

Maurice •

Toch opvallend, aangezien veel nieuwssites die eerst door gebruikers werden gevuld, steeds meer gebruik gaan maken van reguliere bronnen zoals het ANP.

Peter Breuls •

Dat zou kunnen, als die sites dat voornemen al een tijdje hadden, maar de middelen om met het ANP in zee te gaan nog niet hadden.

Maar dat staat er los van lijkt me. De nieuwe trend opent nieuwe kanalen, die niet direct de oude kanalen overbodig maken..