I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

WGA updates

Writer's Strikecomment

Ik heb al een paar keer iets over de schrijversstaking in de VS gepost, en uit een aantal reacties maak ik op dat er Breuls.log lezers zijn die dit ook geheel of gedeeltelijk interessant vinden om te volgen. Ik houd al een paar weken updates bij in dit topic op FOK!, maar dat kan ik natuurlijk ook prima hier doen.

Waar gaat het ook alweer om? De Writers Guild of America (WGA) en de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) sluiten elke drie jaar een contract af waarin de betaling van schrijvers van film- en televisieproducties wordt geregeld. De WGA wil dat de vergoedingen voor DVD-opbrengsten omhoog gaan, omdat dit tarief in de jaren tachtig op een voorzichtig laag tarief is gezet en inmiddels is bewezen dat er prima winst wordt gemaakt. Ook is er momenteel geen regeling voor opbrengsten die via het internet binnenkomen, zoals bij series die via iTunes worden verkocht of op de site van tv-stations met advertenties worden gestreamed. De AMPTP is van mening dat het internet en gerelateerde 'new media' nog te nieuw zijn om er iets over te kunnen zeggen. Bovendien zijn ze het niet eens met de gewenste verhoging van de DVD-opbrengsten. En daar zijn de onderhandelingen uiteindelijk op 4 november op vastgelopen.

Vanaf 5 november wordt er daarom gestaakt, iets dat al sinds zeker het begin van 2007 voorzien is en wat ervoor heeft gezorgd dat productieschema's voor dit seizoen extra vroeg werden gestart zodat er niet teveel schade opgelopen zou worden. Het heeft echter niet veel geholpen: van de meeste tv-programma's zijn nog enkele nieuwe afleveringen beschikbaar (House, 30 Rock, Chuck, Prison Break), sommige series zijn zelfs al voorlopig afgelopen voor dit seizoen (Bionic Woman, The Office, Heroes) en anderen zijn al afgelast of uitgesteld voordat ze zijn gestart (24, Heroes: Origins). En dat is nog het minste: duizenden 'lagere' medewerkers van tv-producenten zijn ontslagen. Geen scripts is geen productie, is geen personeel nodig. En dat maakt van de staking een economische bom op Hollywood. Zeker nu NBC begonnen is advertentie-inkomsten terug te geven aan adverteerders.

Leden van de WGA, regelmatig gesteund door acteurs van de Screen Actors Guild (SAG) en fans van diverse series, demonstreren sinds 5 november dag in, dag uit voor de deuren van de grote studio's en tv-zenders in Los Angeles en New York. Regelmatig worden er acties georganiseerd waarbij alle demonstranten op dezelfde locatie zijn, vaak ondersteund door optredens, zoals van de week met Tenacious D voor de deur van productiebedrijf Fremantle. Ook zijn er acties waarbij tv-kijkers (en dan voornamelijk de fans) worden opgeroepen mee te doen. Zo kun je een petitie tekenen en is er de Pencils2MediaMoguls actie. Hierbij is er door sympathisanten een lading potloden gekocht waarvan gisteren de eerste lading (een half miljoen potloden) is afgeleverd.

Begin december zijn WGA en AMPTP weer om de tafel gaan zitten, en na de eerste paar dagen onderhandelen kwamen er bevindingen naar buiten. Volgens de WGA doet AMPTP echter belachelijke en slecht onderbouwde voorstellen, volgens AMPTP kan er met 'die schrijvers' niet normaal gepraat worden. Afgelopen vrijdag heeft AMPTP verklaard dat er enkele wensen van de WGA van de lijst moeten, anders wordt er simpelweg niet verder gepraat.

En daar staan we nu. De WGA staakt en demonstreert door, en de onderhandelingen zijn voorlopig gestaakt. De WGA heeft overigens verklaard bereid te zijn ook tijdens de feestdagen door te zullen praten als AMPTP daarvoor in is. Het wachten is dus op de producers.

Mocht je zelf het een en ander willen volgen, check dan de actieblog van de WGA-schrijvers, United Hollywood, of de weblog van LA Times columnist Nikki Finke, door velen als de meest ingelichte bron in Hollywood gezien. Vakblad Variety houdt ook een themaweblog bij en de New York Times komt af en toe met updates in hun Television sectie of de TV Decoder themaweblog.