I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Gezien: The Mist

Film1 comment

Als je trek hebt in lekkere horror moet je niet naar The Mist gaan. Zo, dat is er vast uit.

The Mist is een verhaal, geschreven door Stephen King in 1980 en verfilmd door Frank Daramont, die eerder de King-verfilmingen The Shawshank Redemption en The Green Mile maakte. In een notedop gaat het over een klein dorpje dat ineens in dichte mist komt te liggen. In die mist bevinden zich.. well.. enge gevaarlijke zaken, maar wat precies?

Voor een groot deel draait de film ook om dat laatste: 'wat is het eigenlijk?'. Door de film zo kaal mogelijk te houden (geen of weinig spanningsverhogende filmmuziek, geen extreme visual effects en geen stressverhogende montage) word je als kijker meegenomen in de denkwereld van een groep van, ik schat, vijftig mensen die zichzelf schuilhouden in een supermarkt, terwijl ze angstig naar buiten, in de dichte mist staren. Ze weten niet wat zich daarbuiten bevindt, want hey, het mist. Maar ze weten wel dat 'iets' daar niet vriendelijk is tegen in het wild rondlopende mensen, dus niemand durft naar buiten.

Terwijl de supermarktklanten zich bezighouden met de dreiging van buiten, verhaalt de film ook over de dreiging van binnen. Een gelovige, later in de film expliciet genoemd als 'de dorpsgek', meent dat deze mist en het gevaar dat zich erin schuilhoudt een teken van God zijn, die nu wraak neemt op Zijn zondaars. Hoewel ze in eerste instantie vreemd wordt aangekeken krijgt ze later meer volgers en hangen steeds meer lotgenoten aan haar lippen. Dit creƫert de dreiging dat zij uiteindelijk de meute weet op te stoken tegen de ongelovigen, met alle gevolgen van dien.

Hoewel je er in de film maar heel kort op wordt gewezen, is het eigenlijk een sci-fi verhaal dat helemaal niet zo ver afligt van de meeste SF-series op een gemiddeld SF-kanaal. De oorzaak van de mist en de aard van de dreiging is echter extreem onderbelicht; in plaats daarvan verplaatsen de personages zich binnen de supermarkt van voordeur naar achterdeur, weer terug en weten ze zowel steun als dreiging uit elkaars gezelschap te halen. Maak je geen zorgen: je krijgt prima in beeld wat er precies in de nevelen gehuld is, echter te weinig voor een avondje horror.

Oordeel; The Mist is een film die je een uurtje of twee leuk bezighoudt, maar bevat teveel inzakmomenten om 'm een tweede keer te gaan zien.

Reacties

Robinwebsite

Hmm klinkt als even leuk wegkijken maar niet bijzonder. Zag de trailer op upc on demand kanaal eerder ook al langs komen. Misschien ook maar bios checken of proberen via upc maar vrees dan weer voor spontane software update hmm