I am Peter Breuls. I write web applications in PHP, movie reviews and irregularly something on this weblog. Welcome!
Through my company Devize, I'm available as a developer or a consultant for websites or web applications.
I work as an Administrator at online community FOK! and as a Lead Developer at frontoffice supplier SIMgroep.

Gezien: The Incredible Hulk

Filmcomment

Ik denk dat het z'n beetje Spider-Man wel was, die qua films de trend zette van 'de arme doodnormale mens, die ineens met superheldenkrachtenproblemenzaken opgescheept zit'. Peter Parker is een eenzaam mannetje, geeft halverwege film 2 zelfs zijn bijbaantje als plakvlieger op. En in Batman Begins zagen we het ook: Bruce Wayne doet er ruim een uur over om überhaupt in de buurt van zijn alter ego te komen. In beide gevallen is het resultaat een betere film. Geen geschiet en gesmijt vanaf de eerste minuut, maar een verhaal over karakters, hun problemen, hun vijanden en allerlei randfactoren. Voor dat andere hebben we legio cartoons en jaren '80 films in voorraad.

Iron Man deed het recentelijk ook. Al is dat wel een ander type film. Het is Batman, maar dan.. stoerder. Een coole gast, beetje nerdy als het om techniek gaat maar veel stijlvoller dan stijfkop Bruce Wayne, besluit een pak te bouwen en gaat vervolgens niet random criminelen oppakken. In plaats daarvan lost hij eerst zijn eigen problemen op. En heeft er schik in. Nice!

The Incredible Hulk heeft voor mij het voordeel dat Edward Norton heeft besloten de rol van de mens achter de held op zich te nemen. Van Norton verwacht je geen rommel, vandaar dat ik wel verwachtte enige inhoud te zien. En die was er wel. De film laat duidelijk zien dat arme Bruce het slachtoffer is geworden van gammastraling en nu als hij boos wordt op zoek kan naar nieuwe kleding. Norton zet dat ook prima neer. Maar ik mis een beetje de diepgang van Batman en Iron Man. Misschien is dat omdat er bij Bruce Banner niet zoveel te vertellen is: gammastraling, poef, groot dom groen beest, punt. Bruce Wayne en Tony Stark hebben een traumatisch achtergrondverhaal en kiezen er zelf voor om als hobby de held uit te hangen. Peter Parker zit er ook wel mee opgescheept, maar was al een zielig stuk vreten voordat hij kennismaakte met zijn innerlijke achtpoot. Banner is gewoon een wetenschapper die een ongelukje heeft gehad.

Ik heb dus wat moeite me in de goede man te verplaatsen, verhaalmatig gezien. Maar gelukkig zoekt de film het niet teveel in de zielige-held-hoek. De onvermijdelijke actie is best okay en ook de Hulk zelf geeft zowaar de indruk dat ze gewoon een hele grote acteur hebben gevonden. Mwah, dat is ook weer overdreven, maar hij is geloofwaardig, en dat miste een beetje bij de vorige poging. De Hulk smijt en springt en is verdomme een sterk pissig manneke met een klein hartje. En ze hebben een tegenstander gevonden (naar ik begrijp komt die braaf uit de Marvel comics) die ook een goed achtergrondverhaal krijgt. En die niet overmatig belicht wordt.

Het is allemaal goed. Nouja, beter dan de vorige, en daarmee daadwerkelijk te pruimen. Als Norton het ziet zitten zou ik het een goed plan vinden als een volgende film op deze doorwerkt, in plaats van wederom opnieuw te beginnen. En dan graag een beetje meer karakter voor Bruce Banner. Laat maar eens zien hoe hij door jaren op de vlucht, bang voor woede-uitbarstingen, een schuw, voorzichtig en uitermate afgezonderd mens is geworden, bijvoorbeeld.

Tot die tijd: the Incredible Hulk, leuk voor een zaterdagavond in de bioscoop. En met een leuk aantal cameo's en verwijzingen voor de comicfans.

Next stop: The Dark Knight. De trailer belooft verdomd veel goeds.