De baas zijn

Deze tekst is eerder op Breuls.log gepost op 26 april 2003.

Is niet leuk, echt niet. Vertrouw me, dat is het niet.

Ik kan het enigszins illustreren met de dingen die ik dagelijks op FOK! doe. Ik ben daar FA, Forum-Admin, wat een mooi woord voor oppermod is. Ik ben dat samen nog 2 anderen, en met z'n drieën hebben we de dagelijkse leiding over het FOK!forum. Dat kan erg leuk zijn, omdat het heel gevarieerd is, maar je krijgt soms ook wat rotzooi over je heen. En daar wilde ik nou wat over typen... Een beetje mijn kijk op het runnen van een drukbezocht internetforum. (pas op, het is nogal veel tekst geworden)

De FA
De taken van een FA variëren van het bepalen van de koers van het forum tot het beantwoorden van vragen van gebruikers, en de ene taak is moeilijker dan de andere. Zo is het dagelijks vaste prik om een aantal mailtjes te beantwoorden van users die iets niet snappen, of een suggestie hebben, of potentiële users die zich graag willen registreren. Da's leuk werk, want je krijgt er wat waardering voor terug. Daarom steek ik ook altijd wat meer tijd in een net mailtje dan ik doe voor posts op het forum.

Een andere taak is het ervoor zorgen dat een subforum goed gemodereerd wordt. Elk forum heeft een of meer eigen moderators, maar aangezien het allemaal vrijwillig werk is, komt het af en toe voor dat iemand moet stoppen met zijn of haar werk als moderator. In zo'n geval gaan we op zoek naar een nieuwe moderator voor dat forum. Da's op zich ook niet moeilijk. We plaatsen in de meeste gevallen een oproep op het forum, waarop gelukkig vaak ruim gereageerd wordt door geïnteresseerde users die graag willen meehelpen het FOK!forum leuk en leefbaar te houden. Op de keus die we uit die sollicitaties uiteindelijk maken komt helaas regelmatig kritiek. Niet zelden komt er vanuit de hoek van mensen die het niet zijn geworden de kreet dat we aan vriendjespolitiek doen. Ja je leest het goed: bij de keus wie we graag willen zien meehelpen het forum leuk te houden krijgen we te horen dat we aan vriendjespolitiek doen. Blijkbaar hechten sommige mensen nogal wat waarde aan het "moderator zijn", en denken ze dat we die waarde, of status is misschien een beter woord, verdelen onder onze vriendjes...

Machtsgeil
Eigenlijk kom ik via die vriendjespoltiek uit bij een andere bewering waar ik me keer op keer over verbaas: we zijn machtsgeil. Soms is die bewering aan mij persoonlijk gericht, soms aan alleen de FA's, en soms gewoon aan de hele crew. Ja, leuk. Hoe kunnen wij in godsnaam machtsgeil zijn op een machtsloze positie? Of is het juist daarom? Dat we graag macht willen hebben, maar het eigenlijk niet hebben en daarom doen alsof? Voor de mensen die vaak op FOK! rondlopen en de admins en moderators zien als mensen met macht: droom lekker verder. We hebben het hier over een forum op internet. Een plaats waar mensen berichten plaatsen, waar anderen op reageren. Een plaats waar inderdaad een samenleving ontstaat, waar sommige users (de moderators) meer kunnen doen dan anderen (namelijk: topics sluiten, berichten verwijderen, etcetera), maar waar zeker niemand macht heeft over een ander. We kunnen je niet vertellen wat je moet doen, want als het je niet zint, zoek je gewoon een ander forum. Einde macht. Of zie ik het zo scheef?

Regeltjes
Wat me echter wel opvalt is dat die beweringen vaak worden geuit door user(s) wiens account gebanned is, of wiens topic gesloten is. Users die zich niet aan onze toch best soepele regels houden, en daar kwaad om worden (ja, nog steeds op dat simpele forum op internet..). Ja, we hebben regels en ja, als je die overtreedt bannen we je. Streng zijn we he? Goh, nou.. Veel mensen kunnen zich er geen voorstelling van maken hoe het zou zijn als die regels er niet waren. Ik kan daar best kort over zijn: FOK!forum zou dan niet meer bestaan. Waarom niet? Omdat het een pleurisbende zou worden, omdat spammers hun linkjes te pas en te onpas tussen de discussies gooien, omdat users elkaar de huid zouden volschelden en de sfeer zouden verpesten. Omdat het dan gewoon niet leuk meer zou worden om op FOK! te komen, iedereen dus wegblijft en ons niets zou resten dan het opdoeken van de hele handel. We hebben dus regeltjes gemaakt en passen die toe. We houden een beetje van ons forum namelijk, komen er graag en willen dat zo houden. En ja, dan doen we wel eens iets wat een user niet bevalt, en ja, dan zijn we dus “machtsgeil”...

Inconsequent
Nog een leuke: we zijn inconsequent. Dat sluit eigenlijk wel aan bij bovenstaande, aangezien het vooral gaat om het bannen van users. Zoals gezegd hebben we regeltjes, en als je het blijft vertikken om je daaraan te houden zien we je liever niet meer terug. We bannen je dan, wat betekent dat je user-account geblokkeerd wordt. Vaak gebeurt zoiets na een verhitte discussie waarbij de ene user de andere de huid volscheldt, of waarbij men elkaar via via loopt zwart te maken, of waarbij men elkaar met gevoelige privé-informatie (we hebben een subforum waar persoonlijke problemen besproken worden) probeert te kwetsen. Soms doen meerdere users hieraan mee, en bannen we de ene wel en de andere niet. Dat klinkt raar, maar we beoordelen elke user op zijn of haar daden, en die daden verschillen per persoon. Ook al beweert de gebande gek genoeg altijd van niet..

Zo heb ik gisteren nog iemand de toegang tot het forum moeten ontzeggen die naar aanleiding van een andere ban een aantal personen begon zwart te maken. Na die gebanned te hebben begon een mailwisseling waarbij onder andere werd gezegd dat ik "die en die en die" ook had moeten bannen, want die waren net zo erg bezig. Een beetje je eigen falen verbloemen en anderen willen meeslepen in wat je zelf allemaal fout doet. Ow en natuurlijk een reden hebben om flink te kunnen schelden op diegene die je een ban verkocht heeft. Een veel beproefde methode voor users die inzien dat hun eigen ban terecht was maar nog wel even willen naschoppen. Ja, er zijn stokken genoeg om deze hond te slaan.

Natuurlijk maken we fouten. Natuurlijk bestraffen we de ene persoon wel en de andere niet. We zijn immers mensen enzo, en maken fouten, of zien de nuance niet, of juist wel. Doordat sommigen van ons al zo lang meedraaien leren we hoe sommige dingen geïnterpreteerd moeten worden. “Ow, wat goed” zul je misschien denken, maar daar geef ik je niet graag gelijk in. Omdat we de nuance achter de ene user wel zien en achter de andere niet, wil het wel eens voorkomen dat de een wel bestraft wordt en de andere niet. En dat in al onze eerlijkheid. Maargoed, we zijn ook maar mensen he, en even mailen en erover praten helpt in een hoop gevallen wel. Echter komt ook hier vaak de kreet “vriendjespolitiek” om de hoek kijken. Dat we daar niet aan doen, hoef ik hopelijk niet uit te leggen, en de oorzaken van die indruk heb ik je net verteld.
Een aanvulling hierop nog, om een bruggetje te maken naar de volgende alinea: er wordt wel eens geroepen dat we onze collega-mods voortrekken als het gaat om flamen of andere policy-overtredingen. Moderators hebben een voorbeeldpositie en zouden zich een klein tikje meer moeten inhouden, maar soms doen we dat niet, wat maar goed is ook, want we zitten er niet om robotje te spelen. Maargoed, als mods iets fout doen denken veel users dat ze daarmee wegkomen omdat ze mod zijn. Ze worden niet gebanned, krijgen geen waarschuwingen, etcetera. Echter is dat helemaal niet te zien. We spreken mods er wel degelijk op aan, en schoppen ze als het moet wel degelijk “de crew uit” als ze zich blijven misdragen. Dat laatste is echter nog nooit voorgekomen, aangezien we in onze privefora, en via mail, ICQ, etcetera prima met elkaar kunnen babbelen. Ook hier is de vriendjespolitiek dus een flink stuk niet kloppende speculatie.

"De crew"
Het is op FOK! een waar fenomeen, als ik de indrukken uit sommige posts op het forum mag geloven: de crew. Ik heb het al een paar keer genoemd hierboven. Met de crew wordt de groep van 50 mods en FA's bedoeld, die dag in, dag uit hun taken doen om het forum leuk te houden. Enkele van de FA-taken heb ik al beschreven. Moderators hebben allen een eigen subforum en lezen daarin alles wat er gepost wordt en kijken of het wel aan de policy voldoet. Daarnaast stimuleren ze het forum, door nieuwe topics te openen, of posts in topics te plaatsen die een nieuwe impuls kunnen geven. Handelingen die vaak verricht worden zijn het sluiten van topics, wijzigen of soms zelfs verwijderen van posts, of het aanpassen van een topictitel. Dat zijn allemaal dingen die een gewone user niet kan, waardoor er een soort grens ontstaat tussen de users die Moderator zijn en de users die dat niet zijn. Moderators en FA's hebben bovendien een gekleurde naam, waardoor we wat makkelijker opvallen.

Er zijn nogal wat mensen die aan die extra handelingen en dat kleurtje een soort status verbinden. Ik heb het er al eerder over gehad in mijn alineaatje over machtsgeilheid. Er zijn werkelijk waar users die opkijken naar "de crew" en vreselijk graag ook zo'n kleurtje willen om op die manier 'boven de anderen te kunnen staan'. Zoals gezegd staan we niet boven anderen. We staan in dienst van de anderen, want de crew houdt het forum schoon voor de 50.000 andere users. Soms staan we zelfs onder normale users, in hun opzicht dan, als we iets niet goed doen, of zogenaamd aan vriendjespolitiek doen. Of tal van andere dingen. Als het niet naar de zin is van sommige mensen komt het helaas redelijk vaak voor dat we dingen naar onze hoofd gesmeten krijgen waar een gemiddelde voetbalsupporter zijn hand niet voor omdraait. Gek genoeg went dat wel. Voor sommigen tenminste. We hebben helaas al een paar echt gemotiveerde moderators verloren omdat ze het gescheld niet meer aankonden. En daar kan ik me alles bij voorstellen. Ikzelf zet echter op zo'n moment een knop om, trek m'n olifantenhuid aan en ga me met een user bezighouden die het wel waard is om aandacht aan te besteden. Ik doe het immers voor de mensen die alle tijd en moeite die we erin steken wél weten te waarderen, en onze werkzaamheden ook zien als wat ze zijn: je best doen om er wat van te maken.

Dat snap ik sowieso niet. De crew wordt als een instituut gezien. “Een groep mensen die de macht hebben en deze onder elkaar verdelen. Een groep mensen die wel bereid is anderen toe te laten, maar als iemand gaat tegenwerken, is-ie zo de groep weer uit.” Ofzo. Ook zoiets: alsof we met z’n allen alleen voor onszelf bezig zijn. Ik wil het ronduit belachelijk noemen: zoals gezegd: als het iemand niet zint vertrekt hij/zij gewoon naar een ander forum en hebben wij het nakijken. Iemand die beweert dat de crew een stelletje arrogante machtsgeile zelfingenomen personen is heeft een nogal verknipte kijk op een groep vrijwilligers die met veel plezier een forum onderhoudt. Een forum, geen ****ing land met een regering of beursgenoteerd bedrijf met een miljoenenomzet, nee een forum! Waar geen hond iets aan verdient bovendien. Dergelijke personen, die een forumsamenleving teveel zien als de enige maatschappij waarin ze deelnemen, zouden sowieso een computerverbod moeten krijgen, want da’s hartstikke ongezond.

Beleid
Een forum moet niet alleen gemodereerd worden, we moeten ook lopende zaken beoordelen en op komende zaken anticiperen. Ik bedoel dan bijvoorbeeld dat fora waar niet of nauwelijks meer in gepost wordt, gesloten worden, of dat een actueel thema (zoals de oorlog in Irak) zoveel discussievoer biedt dat we er een apart forum voor openen. Ook moeten we beoordelen of er geen technische oplossingen mogelijk zijn voor problemen waar users of moderators mee zitten, en dat doorspelen aan de mensen die er wat mee kunnen.

Gelukkig hebben we veel users die ook graag op FOK! komen en hun steentje bijdragen door mee te denken. Zij zijn minstens zo belangrijk als onze moderators, want ook door hen kan het forum blijven inspelen op actuele thema's en veranderen op plaatsen waar dingen scheefgroeien. Naast users die meedenken en met ideeën komen en deze bediscussiëren (want we vinden immers niet alles meteen een goed plan) zijn er ook nog de moderators die in onze privefora enkele van hun ideeën spuien. In die fora kunnen we vaak ook wat vrijer spreken omdat we daar geen ongewenste meelezers hebben. In die fora komen daarom ook wat vaker de redenen naar voren waarom we soms zo star en terughoudend lijken in de reacties op goeie ideeën. Soms zijn dingen bijvoorbeeld technisch niet mogelijk, en kunnen we een oplossing daarvoor voorlopig niet verwachten. Einde idee. het probleem is dat we dat (en andere redenen) niet altijd kunnen uitleggen, omdat het vaak prive-informatie betreft. We zijn dan genoodzaakt om zonder goeie reden op een vage geheimzinnige wijze een suggestie te moeten afwijzen, en helaas worden ook dan mensen boos. En dat snap ik. Je komt immers met een goed idee, geeft punten hoe het uit te voeren is, merkt in de besprekingen dat er eigenlijk niet echt bezwaren zijn en dan komen die FA's, die starre terughoudende Forum-Admins met een of andere kutsmoes om het niet door te laten gaan. Jah, dat er dan geroepen wordt dat we een bord voor ons kop hebben, of dat we een gebrek aan visie hebben, dat kan ik begrijpen. Het is alleen jammer dat degenen die dat roepen hun idee zo heilig vinden, dat ze daarna nog lang een wrok naar de FA's blijven koesteren. Of dat ze een instelling krijgen van “ik moet hier alleen doen wat me gezegd wordt en verder m’n kop houden”. Want dat komt helaas ook voor. Jammer, want als je je een beetje in de ander verplaatst wordt het soms zoveel makkelijker.

De baas zijn
Als FA ben je dus de baas. Je hebt de mogelijkheid om besluiten van moderators ongedaan te maken, je bepaalt of een nieuw forum geopend wordt of niet, of een user gebanned wordt of niet, etcetera. Met z’n drieën zijn we de baas van een forum met 50.000 geregistreerde gebruikers. Dat heeft z’n leuke kanten, ook al heb ik die nauwelijks genoemd in deze tekst, en z’n minder leuke kanten. We krijgen een hoop shit over ons heen. Klachten, scheldpartijen, doodsverwensingen, ga zo maar door. We krijgen het via mail, ICQ, IRC, op het forum. Overal en nergens dus. Je zou bijna het bijltje erbij neergooien, als je niet naar de leuke dingen zou kijken. Ik heb al een aantal mensen horen zeggen “Wat jullie doen, zou ik nooit volhouden, wat een shit krijgen jullie over je heen. Ik zou echt nooit FA willen zijn.” En dat is wel zo, maar als je een tijdje meedraait weet je gelukkig dat er ook leuke kanten zijn, en kun je, zoals ik eerder zei, je richten op de mensen van wie je wel waardering krijgt, of je bezighouden met dingen die wel leuk zijn. Want daar is er gelukkig ook genoeg van. FA zijn is een dynamische ‘baan’, je werkt met veel, heel veel verschillende mensen. Je beleeft heel veel, je leest veel, leert veel en verdorie, wat is dat eigenlijk leuk.

Vervolg: Breuls.log