Review: AmphetaDesk 0.93

In mijn zoektocht naar de perfecte newsreader stuitte ik anderhalve week geleden op AmphetaDesk, een reader die in je system tray draait en de inhoud van de feeds in je browser laat zien. Ik heb het een tijdje getest, dus is het tijd voor mijn bevindingen.

Downloaden en installeren gingen prima. Geen moeilijk gedoe, gewoon neerzetten en klaar. Bij de eerste run van het programma krijg je een klein venstertje waarin realtime een soort events-log aan je voorbij trekt. Tegelijk opent in je browser de AmphetaDesk homepage, waarin al wat feeds te zien zijn. Je krijgt daardoor alvast een beeld van hoe het programma werkt: onder elkaar worden de feeds getoond, gesorteerd op modificatietijdstip. Dat wil zoveel zeggen als dat de weblog of nieuwssite die het meest recent is ge-update bovenaan staat.

Na wat eigen feeds te hebben toegevoegd, en een beetje gespeeld te hebben met het updaten van de feeds en lezen van de inhoud, merk ik dat ik vaak dezelfde items zit te lezen. Bij elke update komt een weblog, zoals gemeld, omhoog in de pagina, echter is dat inclusief alle items in de gehele feed. Na de nieuwe items gelezen te hebben zit je dus nog met de oude items. Daar moet je dan weer voorbij scrollen om bij de nieuwe items van de volgende site te komen. Dat is een tikje onhandig.

Echter is het afgezien daarvan een prettige manier van je weblogs lezen.

Er zijn nog een aantal eigenaardigheden waar ik tegenaan loop tijdens het gebruik van AmphetaDesk. Zo lijken sommige posts niet ge-update te worden in de uurlijks updateronde. Waar dat aan ligt is me niet duidelijk. Mogelijk worden ze wel ingelezen maar verder met rust gelaten omdat ze niets nieuws hebben. In dezelfde lijn komen er soms blogs omhoog in de lijst zonder dat er iets nieuws is, en blijven andere blogs onderin de lijst hangen terwijl er wel nieuwe items in staan. Dat zijn dus enige onduidelijkheden.

Wat leuk is aan AmphetaDesk, is het eenvoudig toevoegen van feeds. Weblog-makers kunnen op hun site een link zetten die voor AmphetaDesk-gebruikers werkt als een add-feed-link. Dit gebeurt door te linken naar een lokaal adres op het local-loopback IP 127.0.0.1. Weblogs van Radio UserLand, zoals deze, hebben ook zo'n link. Die link is gemaakt voor gebruik in de reader van Radio, maar als je dat niet hebt, kan AmphetaDesk zich voordoen als Radio, zodat je ook zonder het UserLand-programma die links kunt gebruiken.

Het uiterlijk van de reader is geheel naar eigen wens aan te passen. De template-files zijn vrijelijk aanpasbaar, dus alles wat je niet bevalt kan eruit, en alles wat je mist kun je er zelf inmaken. Ik heb hiermee succesvol een prettiger lettertype kunnen kiezen, een entertje hier en daar kunnen neerzetten, en dat maakt het toch net wat prettiger.

Samengevat: AmphetaDesk is een fijne reader, ondanks de onhandigheden en vaagheden die het kent. Omdat het ook nog eens gratis is, is dit programma prima aan te raden.